Vanligtvis brukar jag inte tycka att vegetarisk mat som försöker efterlikna kött är särskilt spännande. Egentligen beror det nog inte på att det inte är gott, för det kan det vara. Kanske beror det istället på att jag tröttnat så mycket på att anmäla sig som vegetarian i olika sammanhang och serveras trista halvfabricerade greenburgare, quornbiffar eller sojafärser. Det irriterar mig att kockar inte har större fantasi än så när det kommer till att hitta ett alternativ till köttet. Eventuellt beror det på att jag vet att den vegetariska matkulturen kan stå för sig själv. Hursomhelst, häromveckan gjorde jag just en sån här vegetarisk tolkning av en kötträtt, och jag måste säga att resultatet blev strålande. Jag blir sällan såhär stolt med recept jag skapar.
Det jag gjorde vara att förvandla en klassisk potatismos och köttbullar till "en vegetarisk hushen". Tallriken fyllde jag med potatismos, karameliserad gul- och rödlök, rårörda lingon, kokta ärtor, brunsås och vegetariska frikadeller. De två sistnämnda är de jag kommer berätta hur jag gjorde, eftersom det är de komponenter som vanligtvis innehåller kött. Två punkter innan jag börjar skriva receptet:
1) Att byta form på potatisen och ärtorna går minst lika bra (alltså ärtmos och kokt potatis).
2) Vegetariska KÖTTbullar lät fel, så jag kallar dem frikadeller.
Vegetariska frikadeller - cirka 4 portioner tror jag det blev
Vad?
100 gram finhackad sötmandel
1,5 dl riven ost (jag hade präst, blir säkert bra både om du väljer dyrare eller billigare variant)
1,5 dl ströbröd
2 rivna morötter
150 gram kantareller
2-3 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Persilja
3 ägg
1 buljongtärning
Hur?
- Stek kantarallerna och se till att spara allt vatten som går ur dem i en skål.
- Hacka kantarellerna och blanda med de rivna morötterna, osten, sötmandeln, ströbrödet, vitlöken och äggen i en bunke.
- Krydda efter tycke.
- Rulla ihop till bollar, ganska små.
- Koka upp en liter buljong.
- Sjud försiktigt frikadellerna i buljongen i ungefär 6 minuter. Sen är de hårda och redo att stekas på hög värme i smör.
Brunsåsen
Vad?
5 dl grädde
Vattnet som blev kvar från stekningen av kantarellerna
Soja
Dijonsenap
Salt
Peppar
Hur?
Jag gillar att såsen inte är så fast, så jag brukar bara koka upp grädden och sen sänka värmen och vispa typ hela tiden medan jag blandar i kryddorna. Det blir jättebra med svampvatten istället för kalvfond. De andra kryddorna vill jag egentligen inte säga hur mycket du ska ha av, för det känns som att det är upp till dig. Men smaka av mycket och ofta så blir det nog bra...
En vegetarisk hushen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar